top of page

Den kända konstnären som äktenskapspartner och älskare/älskarinna


Hör ett fritt skapande samman med en mer frisläppt attityd gällande kärleksrelationer och sexuella förbindelser? Och har någon som är mer kreativ lättare för att möta den stora sanna kärleken pga någon mer ovanlig öppenhet?


För ungefär ett år sedan mailade jag biblioteket i min hemstad för att ta reda på om det fanns någon bok som skildrade kända konstnärers kärleks- och sexuella relationer. Detta av den enkla anledningen att jag hade fått uppfattningen att flera kända konstnärer (oavsett skaparteknik) ofta är eller har varit ganska fritänkande så att säga. Eller å andra sidan så har de ingått i ett starkt och utifrån romantiserat äktenskap som verkade vara ett äktenskap som änglarna hade bestämt skulle ske innan personerna ens hade fötts. I andra fall så har det starka äktenskapet kombinerats med affärer vid sidan om. Eller så har de gift om sig flera gånger och kanske fått oändligt många barn. De verkade i vilket fall som helst oftast inte leva ett så kallat vanligt Svenssonliv och det var det som jag ville komma fram till med min förfrågan.


Hursomhelst, så fanns det ingen bok i ämnet som bibliotekarien kände till som behandlade detta ämne, utan jag blev hänvisad till biografier om konstnärer generellt sett, vilka jag kan tycka är lite märkligt. Relationer till andra människor påverkar individen som i sin tur påverkar det som skapas. Det kan även vara på andra hållet - att individen skapar, påverkas och därmed påverkar relationerna till andra människor. Det borde vara högst intressant för en författare att få fram en bok i detta ämne på svenska.


Max Ernst, Gala och Paul Éduard bildade tillsammans en konstnärligt intim trerättersmeny

Utan att ha undersökt den internationella litteraturmarknaden något djupare, så vill jag då på egen hand göra en liten snabblista på konstnärer/kreatörer som tycks ha levt utanför normen av ett vanligt liv. På internet finns det dock en hel del information om konstnärers kärleksrelationer för den som vill fördjupa sig. Därmed dessa länkar som jag har lagt under varje konstnär/konstnärinna/konstnärspar/formgivare/formgivarpar.


UNDER LÖPANDE UPPDATERING TILLS VIDARE....! (Tanken är att jag faktiskt ska skriva in lite text under varje namn så småningom)


* Salvador Dali & Gala - äktenskapet och hennes älskare

http://www.dailyartmagazine.com/dali-gala-great-love-story/


* Paul Èluard & Gala + Max Ernst

https://www.nytimes.com/2005/04/03/arts/design/the-marriage-a-trois-that-cradled-surrealism.html


* Dorothea Tanning & Max Ernst - äktenskapet

https://www.chess.com/article/view/max-and-dorothea


* Picasso och hans älskarinnor samt förhållande med Francoise Gilot

http://www.anothermag.com/art-photography/8799/the-women-behind-the-work-picasso-and-his-muses


* Frida Kahlo & Diego Rivera - äktenskapet, deras älskare och älskarinnor

https://www.liveabout.com/bisexual-painter-frida-kahlo-2170989


* Charles Eames & Ray Eames - äktenskapet

https://www.vogue.com/article/love-by-design-a-documentary-explores-the-marriage-and-work-of-charles-and-ray-eames


*Rembrandt & Stoffels


*Gustav Klimt & Emilie Flöge

http://www.dailyartmagazine.com/gustav-klimt-emilie-floge/

61 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page