top of page

Det här med abstrakt konst - från Carolina Gynning till Bengt Lindström

Jag ska vara fullt ärligt mot er! Innan jag själv började att måla och innan jag själv hade någonsomhelst kunskap om konst - varken teoretisk sådan eller praktisk sådan, så hade jag en bestämd uppfattning om abstrakt konst. Nedan syftar jag främst på TAVLOR!


Jag trodde/tyckte/tänkte:

* Att abstrakt konst var tråkig

* Att vemsomhelst kunde måla abstrakt konst

* Att abstrakt konst inte kunde utmärka sig


Nu vet jag bättre och kan konstatera följande (kom ihåg att åsikter kan förändras):

* Abstrakt konst kan vara tilltalande om färgerna och formerna passar just mig!

* Abstrakt konst är inte bara ett hattande med pensel målad av en 3-åring med ögonbindel. Det krävs känsla för färg, form, att veta när man ska sluta och var man ska sätta nästa penseldrag för en snygg helhet.

* Abstrakt konst behöver inte drunkna i mängden bland andra abstrakta tavlor om de har något drag som utmärker sig för just den konstnären.


Fortfarande så tycker jag dock att abstrakt konst är dekorationstavlor - färgklickar på väggen. De är inte konst på det sätt som konst var förr. De är mer en inredningsdetalj än en konsttavla. De flesta abstrakta tavlor skulle kunna kastas runt och tillhöra vemsomhelst. Men så är kanske inte fallet? Jag har kanske inte öga för detta helt enkelt!


Abstrakt konst som ÄR tilltalande ÄR svårt att få till snyggt! Detta vidhåller jag fortfarande!


Förstår ni nu varför jag inte målar abstrakt? Tavla från 2012.


Hur kommer jag som konstnär då runt det hela? Jo, jag målar semi-abstrakt istället! För att vara helt ärlig så tycker jag att jag har en ganska så nyskapande stil. Man ser vad jag har tänkt när jag har målat, samtidigt som man inte ser det. Det är inte bara en massa färger och streck i olika lager utan något mer än så. Jag skildrar verkligheten på ett ibland naivistiskt och expressionistiskt sätt. Skulle du fråga mig, så är det ingen konst att se att en tavla är målad av mig. Min pappa däremot som inte är särskilt konstintresserad, ringer mig några gånger om året och berättar att han har sett tavlor med kvinnoansikten i något skyltfönster som liknar mina "exakt" och "det är exakt samma färger".


Han syftar ofta på konstnärer och konstnärinnor såsom främst Carolina Gynning som till största delen är känd för kvinnor med mycket färg. Jag ser dock bara en 5%-ig likhet - att det är en kvinnas ansikte! Dessutom har jag målat max 2-3 kvinnoansikten som har gått ut offentligt, varav endast Sunday Morning är känt av allmänheten.Tavla a la Cinnamoni - inte Gynning!


Däremot så får jag av mer konstintresserade höra att några av mina tavlor påminner om Bengt Lindström. Mannen som jag aldrig hade hört talas om före jag gav mig på akryler, penslar och hushållspapper i en salig blandning! Men jag förstår dem! Tiny Tim som oftast förknippas med Bengt Lindström är färgstark och skrämmande! Mina Klister-tavlor är betydligt snällare, mer tydliga och med en annan färgton än Lindströms alster. Men visst...även här kan jag förstå likheten.


Undrar vad Bengt Lindström hade tyckt om Tiny Tim?


Semiabstrakt konst är min melodi, men att ge mig på helt abstrakta tavlor.....nja!! Har provat några gånger förut och jag har inte kunskapen att utmärka mig tillräckligt för att skapa en bra och värdig abstrakt tavla. Ni som faktiskt skapar abstrakta tavlor som utmärker sig och som säljer - BRA JOBBAT! Jag menar det! Tänker främst på några av er men inga namn nämnda! Det krävs mer än vad folk tror att göra en snygg "inredningsdetalj" och därför överlåter jag det till er som faktiskt kan!

78 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page